ΔΗ.Κ.Ε.Χ

Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

περιοχή Καστρομηνά

Το ανοικτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» βρίσκεται εντός της πόλης της Χίου. Απόσταση περίπου 2km από το κέντρο σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον (περιοχή Καστρομηνά).

Πρόκειται για ένα σύγχρονο υπαίθριο θέατρο με σύγχρονες προδιαγραφές και όλες τις νόμιμες πιστοποιήσεις, που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενώντας πλήθος παραστάσεων (θεατρικές, μουσικοχορευτικές, εκθέσεις, καλλιτεχνικά events κ.α).

Το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» συγκεντρώνει τις προτιμήσεις εγχώριων και μη καλλιτεχνικών σχημάτων και έχει χωρητικότητα 1.345 θέσεων.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Χ ΣΤΟN ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ»

 

Το ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή Καστρομηνά είναι έτοιμο να φιλοξενήσει από τις 14 Ιουνίου έναν κύκλο προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε έναν όμορφο, προσφάτως ανακαινισμένο από τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ, άνετο χώρο, όπου έχουν γίνει καλαίσθητες παρεμβάσεις προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες του θεάτρου υψηλού επιπέδου θεάματα.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2023 περιλαμβάνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα διανθιστεί με ένα διήμερο παιδικό φεστιβάλ στις 15 και 16 Ιουλίου (Σάββατο και Κυριακή) που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Χ , κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα της μάθησης, της ψυχαγωγίας, της συνύπαρξης και της συμμετοχής στα εντυπωσιακά δρώμενα με πολλές εκπλήξεις.

 

*τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ενδέχεται να σημειωθούν, για πληροφορίες στο τηλ. της ΔΗ.ΚΕ.Χ  – 22713 50088 

 

πρόγραμμα προγραμματισμένων εκδηλώσεων 2023

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης (29 Ιουλίου 1925) ήταν Έλληνας συνθέτης, μικρασιατικής και κρητικής καταγωγής. Θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και την Ν.Δ, και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ είχε γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). To 1970, για την μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.​

Το θέατρο στον χάρτη